e-readers

Το μέλλον του βιβλίου οπωσδήποτε βρίσκεται στην ηλεκτρονική διανομή και αποθήκευση. Ωστόσο οι σημερινοί e-readers είναι δυστυχώς ακατάλληλοι για επαγγελματική χρήση (περιλαμβανομένης της φοιτητικής ή μαθητικής) για μια σειρά από λόγους, που έχουν κυρίως να κάνουν με την ανωριμότητα της σημερινής τους τεχνολογίας.

Ο σημερινός e-reader με την τεχνολογία της ηλεκτρονικής μελάνης είναι μια συσκευή με πολλά προβλήματα:

- Το πιο πρόσφατο απ' αυτά είναι ότι είναι πιο ακριβός από τα λεγόμενα netbooks, δηλαδή φτηνούς φορητούς υπολογιστές νέας γενιάς που προσφέρουν πολύ περισσότερα από μια συσκευή ανάγνωσης.

- Έχουν πολύ μικρή οθόνη. Ένα μέσο συνηθισμένο μέγεθος σελίδας που καλύπτει βιβλία και περιοδικά (όχι εφημερίδες) είναι το Α4. Το μέγεθος οθόνης των συσκευών που διατίθενται σήμερα στην αγορά είναι μόνο Α5 ή και μικρότερο. Η διαγώνιος των Kindle και Sony reader είναι 6 ίντσες, το iRex Iliad έχει οθόνη με διάσταση κοντά στο Α5 και μόνο το τελευταίο βελτιωμένο μοντέλο της iRex (που όμως πωλείται σε τιμή φορητού υπολογιστή) έχει οθόνη διαγωνίου 10,2 ιντσών. Το αποτέλεσμα της ανεπάρκειας αυτής είναι κουραστικό για τον αναγνώστη. Είναι υποχρεωμένος να βλέπει κάθε φορά ένα μέρος της σελίδας και να κάνει πρόσθετους χειρισμούς για να δει ένα άλλο μέρος.

- Η οθόνη αυτή με τη σημερινή τεχνολογία έχει μια απόχρωση χοντρού χαρτιού περιτυλίγματος κρεάτων, δηλαδή αυτό που λέμε στρατσόχαρτο. Αυτό σημαίνει ότι ο φωτισμός που χρειάζεται είναι ισχυρότερος από το φωτισμό για ένα συνηθισμένο βιβλίο. Επί πλέον η επιφάνεια δεν είναι ματ, όπως το πραγματικό χαρτί. Αν λοιπόν για να επιτύχετε αποτελεσματικό φωτισμό βάλετε ένα φωτιστικό όσο πιο κοντά γίνεται στο e-reader, θα διαπιστώσετε ότι είναι μικρή (και συχνά άβολη) η δυνατή γωνία κλίσης που επιτρέπει αφενός να το διαβάζετε και αφετέρου να φωτίζεται η οθόνη ικανοποιητικά.

- Βασική ενέργεια που μπορεί να κάνει ο αναγνώστης ενός βιβλίου είναι να το "ξεφυλλίσει", δηλαδή να γυρίσει γρήγορα τις σελίδες του προκειμένου να πάρει μια ιδέα του περιεχομένου του. Η γρήγορη αλλαγή σελίδων είναι αδύνατη στους σημερινούς e-readers.

- Η προβολή του κειμένου είναι ασπρόμαυρη (με λίγες αποχρώσεις του γκρι). Παραβλέπω το αισθητικό μέρος για να σημειώσω ότι πολλές φορές το χρώμα έχει λειτουργικό ρόλο. Όταν για παράδειγμα ένα σχήμα έχει μαύρες και μπλε γραμμές, η διάκριση ανάμεσά τους θα εξαφανιστεί.

- Τέλος, το κόστος του ίδιου του βιβλίου μειώνεται χωρίς να μηδενίζεται. Αυτό βέβαια είναι φανερό, αλλά αξίζει ν' αναφερθεί επειδή ορισμένοι νομίζουν ότι μια συσκευή e-reader μπορεί να φορτωθεί με βιβλία με μηδενικό κόστος.

Ελπίζω ότι οι κατασκευαστές αυτών των συσκευών θα μάθουν ελληνικά για να διαβάσουν το blog μου και να τις διορθώσουν.

Comments

Popular posts from this blog

Ένας ιστορικός πίνακας γεμάτος σημαίες

Το έγκλημα στο Οριάν Εξπρές

Ταξίδι με το οχηματαγωγό κατά το σωτήριον έτος 2023