Η εξαίρεση του Εξαποδώ

Μπορεί τα παρακάτω να είναι ασήμαντες ιδιοτροπίες, να προέρχονται από έναν αρτηριοσκληρωτικό τύπου frame straightener. Έτσι λέγεται αμερικανιστί ο νευρωτικός που ισιώνει τα κάδρα όπου μπαίνει και γενικώς ενοχλείται από την αταξία.

Όλων αυτών ομολογημένων μπορώ τώρα με την ησυχία μου να πω πόσο ενοχλούμαι όταν βλέπω τη λέξη εξ να γράφεται όλο και πιο συχνά με απόστροφο, σα να 'ταν μια πιο μεγάλη λέξη που κόπηκε. Τέτοια μεγαλεία το εξ, δηλαδή το εκ όταν η επόμενη λέξη αρχίζει από φωνήεν, δεν τα 'χε ποτέ. Αναρωτιέμαι πότε θ' αρχίσει να παθαίνει τα ίδια και το εκ.

Το βλέπω καθημερινά. Στους υπότιτλους των ταινιών. Σε διαφημιστικές αφίσες. Σε εφημερίδες όχι μόνο τετάρτης κατηγορίας, αλλά ακόμη και στις πιο πολιτισμένες, σα να 'χουν απολυθεί όλοι οι φιλόλογοι. Προ ημερών μπήκα στο μετρό κι όλο το βαγόνι ήταν διακοσμημένο με δεκάδες διαφημίσεων που όλες έφεραν αναιδώς και επιδεικτικώς την απαγορευμένη λέξη. Μου 'ρθε ν' αλλάξω βαγόνι μήπως και στο επόμενο ήταν άλλες οι διαφημίσεις. Προχτές πήρα ένα email από συνάδελφο ιδιωτικού εκπαιδευτικού ιδρύματος, όπου διαφημίζονταν οι εκπαιδευτικές υπηρεσίες του τελευταίου κι όπου και πάλι φιγουράριζε προκλητικά η λέξη του Εξαποδώ. Δεν κρατήθηκα και του έγραψα τα εξής: Δε σας γράφω τόσο επειδή το μήνυμά σας είναι απρόσκλητο και δεν έχει unsubscribe, άρα είναι εξ ορισμού spam, αλλά διότι θεώρησα ότι όποιος παρέχει εκπαίδευση τουλάχιστο έχει στοιχειώδεις γνώσεις ελληνικών. Ο άνθρωπος ζήτησε ευγενικά συγγνώμη, οφείλω να ομολογήσω, γεγονός που δείχνει ότι στην “αμαρτία” πέφτουν όχι μόνο οι αμόρφωτοι διαφημιστές, αλλά και οι ευγενείς και κατά τ' άλλα μορφωμένοι.

Μια μέρα σκέφτηκα πια να ενδώσω, να πουλήσω την ψυχή μου κι εγώ για να βρω την ησυχία μου. Προσπάθησα να βρω ένα καλό λόγο να τραβάω κι εγώ μια απόστροφο ξεγυρισμένη, να βρω δηλαδή μια λέξη που συγκοπτόμενη θα 'δινε το τρισκατάρατο εξ'. Ατυχώς η μόνη περίπτωση που βρήκα ήταν το έξω, όπως στον Έξ'-από-δω, αν βεβαίως δεν τον γράφαμε μονομπλόκ, όπως έχει επικρατήσει. Πείσθηκα ότι όλη αυτή η ιστορία είναι του σατανά, που μας βάζει να τσακίζουμε τη γλώσσα μας.

Μου τη βαράει κι εκείνο το άλλο που λένε πια όλοι, το πιο ύπουλο. Λένε: Ενδεχομένως να πάμε στον Εξαποδώ, όταν το ορθό είναι ή ενδέχεται να πάμε στον Εξαποδώ ή ενδεχομένως θα πάμε στον Εξαποδώ. Μάλλον σίγουρο είναι πως θα πάμε.

Comments

Popular posts from this blog

Ένας ιστορικός πίνακας γεμάτος σημαίες

Το έγκλημα στο Οριάν Εξπρές

Ταξίδι με το οχηματαγωγό κατά το σωτήριον έτος 2023