Μαθητικές δικιολογίες

Έλειψα μια βδομάδα στο εξωτερικό, αλλά είχα την πρόνοια να γράψω την εκπομπή των "Φακέλλων" της Δευτέρας 17/1. Αναρωτιέμαι πόσοι την είδαν και πόσοι ένιωσαν τον βαθύ διασυρμό της χώρας που αντανακλούσε.

Μια σειρά από πρώτους τη τάξει πολιτικούς και επιστήμονες που είχαν διοριστεί σε κορυφαίες θέσεις ευθύνης ρωτήθηκαν για τα περίφημα πλέον Greek statistics. Μαζί ρωτήθηκαν και οι "κουτόφραγκοι". Οι απαντήσεις των πρώτων ήταν απαντήσεις κακών μαθητών, που πιάστηκαν να αντιγράφουν, να κλέβουν τις λύσεις του συμμαθητή, να κάνουν σαλάτα τα αποτελέσματα κι όταν πιάνονται στα πράσα ν' απαντούν με χίλιες φτηνές δικιολογίες. Ίσως γιατί κάνουν απλώς ότι έμαθαν να κάνουν στα νιάτα τους στο ταλαίπωρο ελληνικό πανεπιστήμιο. Εξ άλλου με ή χωρίς βιογραφικά το 'χουμε μάθει το παραμύθι: Κάθε κυβέρνηση διορίζει στις λεγόμενες πολιτικές θέσεις κατά (στατιστικά αποδεδειγμένο) κανόνα βολικές μετριότητες.

Το 'χω ξαναπεί, όλοι οι πολιτικοί μας (και οι κοντινοί τους υπηρέτες) από μας βγαίνουν, οπότε κάθε κατηγορία εναντίον τους είναι κατηγορία στην ίδια μας την καμπούρα. Μόνο που τώρα την καμπούρα αυτή τη βλέπουν πια όλοι και γελάνε μαζί μας. Καιρός ήταν. Εξ άλλου όλοι οι παραπάνω είναι, ως Έλληνες πρώην φοιτητές, γεροί ταβλαδόροι κι έπρεπε να ξέρουν κάτι παραπάνω. Γιατί ο ταβλαδόρος ξέρει πως όποιος στήνει τα πούλια του άσχημα θα τη γλυτώσει μια, θα τη γλυτώσει δυο (όσο κρατήσει η τύχη του πρωτάρη), αλλά θα 'ρθει η ώρα που θα τα πληρώσει μαζεμένα κι όλη η κόλαση θα σηκωθεί εναντίον του.

Comments

Popular posts from this blog

Ένας ιστορικός πίνακας γεμάτος σημαίες

Το έγκλημα στο Οριάν Εξπρές

Ταξίδι με το οχηματαγωγό κατά το σωτήριον έτος 2023