Αγνή και τίμια επιστήμη

Για το πόσο αγνή δεν είναι η επιστήμη η βιβλιογραφία είναι τεράστια και οποιαδήποτε προσθήκη μοιάζει αμελητέα. Ωστόσο δε μπόρεσα να μη προσέξω μια νέα έρευνα πάνω στο θέμα της κούρασης των ματιών όταν διαβάζουν κείμενα από διαφορετικές επιφάνειες, δηλαδή βιβλία, e-readers, οθόνες υπολογιστών και τηλεφώνων. Ενάντια στην κοινή πεποίθηση ότι οι αυτόφωτες οθόνες των υπολογιστών είναι οι πιο κουραστικές και επιβλαβείς για το μάτι και τον εγκέφαλο (προκαλώντας μείωση της ικανότητάς μας να βλέπουμε καθαρά και πονοκέφαλους) φαίνεται πως είναι αυτή η νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στους New York Times. Σύμφωνα μ' αυτήν οι οθόνες αυτές δεν έχουν ιδιαίτερη επίδραση στο μάτι, αλλά πιο σημαντικό ρόλο παίζει η στάση μας και ο τρόπος που διαβάζουμε (π.χ. αν κάνουμε διαλείμματα στα οποία βλέπουμε μακρινά αντικείμενα).

Τα τελευταία τρία χρόνια έβλεπα συχνά δημοσιεύματα που έλεγαν ακριβώς το αντίθετο. Έλεγαν δηλαδή ότι το λεγόμενο e-paper, που έχει όψη παρόμοια με εκείνη του πραγματικού χαρτιού, είναι πιο ξεκούραστο για το μάτι και γι' αυτό αξίζει τα 200-700 δολλάρια/ευρώ της τιμής ενός e-reader. Και ξαφνικά, τώρα που επίκειται η κυκλοφορία του ipad, το οποίο λανσάρεται ως ανταγωνιστής των e-readers ενώ έχει αυτόφωτη οθόνη, εμφανίστηκε, όλως τυχαίως, η αντίθετη γνώμη. Τσ-τσ-τς, οποία σύμπτωσις!

Βεβαίως πρέπει να παραδεχτούμε ότι η τεχνολογία της οθόνης έχει προοδεύσει τα μάλα. Τον καιρό που τελείωνα τη συγγραφή του διδακτορικού μου θυμάμαι ότι είχα περάσει ένα παρασκευσαββατοκύριακο μπροστά σε μια οθόνη υπολογιστή. Τότε ήταν ακόμη η τεχνολογία του καθοδικού σωλήνα (CRT) και οι οριζόντες γραμμές ήταν ορατές ακριβώς όπως σε μια τηλεόραση. Τη Δευτέρα το πρωί πήγα στο γραφείο. Σε ορισμένα σημεία ο δρόμος μου είχε φανεί να έχει οριζόντιες ρίγες, αλλά δεν έδωσα σημασία. Προς το απόγευμα είδα μια συνάδελφο και της είπα: "Ωραία η καινούργια ριγέ σου μπλούζα". "Ποια ριγέ μπλούζα;" μου απάντησε. Και τότε συνειδητοποίησα ότι όλες οι ρίγες που έβλεπα απ' το πρωί πάνω σε μονόχρωμα αντικείμενα δεν υπήρχαν ...

Ο Andrew Tanenbaum έλεγε για τα network standards ότι αν δε σας αρέσουν τα υπάρχοντα, δεν έχετε παρά να περιμένετε λίγο, γιατί τις επόμενες χρονιές θα εμφανισθούν άλλα. Το ίδιο συμβαίνει και με τις επιστημονικές έρευνες. Αν περιμένετε αρκετά θα δείτε τα συμπεράσματα που σας αρέσουν. Περιμένω να δω μια έρευνα που θα εξυμνεί το κάπνισμα, όσο για το αν μπορούμε να ξεπεράσουμε την ταχύτητα του φωτός το 'χουμε ήδη ακούσει και εκτός επιστημονικής φαντασίας.

Comments

Popular posts from this blog

Ένας ιστορικός πίνακας γεμάτος σημαίες

Το έγκλημα στο Οριάν Εξπρές

Ταξίδι με το οχηματαγωγό κατά το σωτήριον έτος 2023