Ο καφενές με τους παντογνώστες

Προβλέπω την επόμενη μορφή που θα λάβουν τα δελτία ειδήσεων, εφόσον αποφασίσουν ταυτόχρονα να κινηθούν στην κατεύθυνση μιας φόρμας που θα ειλικρινώς θα ανταποκρίνεται στο περιεχόμενό τους.

Σκηνή πρώτη, μπρίκι χάλκινο πάνω στα κάρβουνα με καφέ που είναι έτοιμος να φουσκώσει. Οι πρώτες φουσκάλες πετάγονται στον αφρό, ύστερα ο καφές φουσκώνει κι ο καφετζής τον σερβίρει στα φλυτζάνια τα παραταγμένα έτοιμα πάνω στη μπάρα. Κατεβαίνουν τίτλοι με τους συντελεστές του δελτίου, τον κυρ Μήτσο, τον μπαρμπα Γιώργο, τον κυρ Κώστα και τους υπόλοιπους. Ο φακός ξεζουμάρει και φαίνεται καθαρά ένας χάρτης της Ελλάδας πίσω απ' τα φλυτζάνια.

Ο καφετζής κάνει την εισαγωγή στο πρώτο βασικό θέμα, ας πούμε στην κατάσταση της οικονομίας. Ο τύπος με την κομπολόγα λέει τον καημό του για τις συντάξεις που μειώνονται. Μπαίνει ο μπακάλης, μόλις έχει κλείσει το κατάστημα, και του λέει για το ρεύμα που ακρίβηνε, για το πετρέλαιο, για τους εκμεταλλευτές χοντρέμπορους. Ο δημόσιος υπάλληλος, με τη γραβάτα του ξέσφιχτη αλά Γιώργο Φούντα κλαίγεται κι αυτός για τις τιμές που ανεβαίνουν, για τα επιδόματα που έχασε, για τους φόρους που αυξήθηκαν, για το ότι πληρώνουν τα συνήθη υποζύγια. Στη συνέχεια μπαίνει ο δάσκαλος, τον πλακώνουν στις ερωτήσεις, αλλά πριν απαντήσει κάθε φορά τον διακόπτουν έτσι που στο τέλος δεν προλαβαίνει να πει κουβέντα. Τελικά μπαίνει κι ο πρόεδρος του χωριού, του την πέφτουν όλοι μαζί για κάτι ψιλορεμούλες, για τα παραπάνω κυβικά τσιμέντου που έχει χρεώσει στο νέο κοινοτικό κατάστημα, για το νέο δρόμο που παρακάμπτει το κτήμα του κουμπάρου του για να μην το χαλάσει, για τις αποχετεύσεις που δεν έχουν ακόμη γίνει και για το σχολειό που θα πέσει και θα πλακώσει τους μαθητές. Αυτός υπόσχεται ότι αν του δώσουν την επόμενη θητεία θα τα διορθώσει όλα, εξ άλλου παρέλαβε χάος από τον προηγούμενο πρόεδρο. Αυτός κάθεται από ώρα στο πλάι, αλλά ήρθε η ώρα να διαμαρτυρηθεί, να πει ότι μέχρι τη θητεία του όλα ήταν μια χαρά, κι έτσι θα ξαναγίνουν σαν επανεκλεγεί. Στο τέλος βάζουν όλοι μαζί τις φωνές εναντίον όλων και κατά περίπτωση, όταν η τηλεθέαση πέφτει, πέφτει και καμμιά ψιλή.

Είμαστε μακριά; Λίγη υπομονή χρειάζεται.

Comments

Popular posts from this blog

Ένας ιστορικός πίνακας γεμάτος σημαίες

Το έγκλημα στο Οριάν Εξπρές

Ταξίδι με το οχηματαγωγό κατά το σωτήριον έτος 2023