Μαγειρέματα

Μέρα και νύχτα τα κανάλια της τουβούλας μαγειρεύουν. Την ώρα που το ένα μαγειρεύει ειδήσεις το διπλανό μαγειρεύει πιλάφια. Και τούμπαλιν.

Βέβαια στη χώρα τούτη όλα μετατρέπονται σε μαγείρεμα και όλα γίνονται για το μαγείρεμα. Τα ταξίδια γίνονται για το μαγείρεμα, οι ταινίες εξυμνούν το μαγείρεμα, τα μυθιστορήματα γίνονται για το μαγείρεμα, οι βραδινές έξοδοι για το μαγείρεμα των άλλων, οι φωτογραφίες δείχνουν πιάτα διακριτικά διακοσμημένα, οι καλόγεροι κάνουν αγρυπνίες γράφοντας καλογερικές μαγειρικές, μέχρι και οι εξετάσεις διδακτορικών διατριβών, δηλαδή προϊόντα υψηλής θεωρητικά διανόησης, καταλήγουν σε τσιμπούσι, μιας και στην Ελλάδα οι σχετικές εξετάσεις είναι πάντοτε επιτυχείς. Return.

Πήγα μια φορά σ' ένα εστιατόριο απ' αυτά που προσφέρουν πολυεθνικό μενού, από την εγγύς ανατολή ως την άπω. Είδα τον μακρύ κατάλογο των πιάτων. "Βρε τι 'ναι τούτο;" είπα μέσα μου και θάμαξα. Πεντέξι περιοχές του πλανήτη, με δεκάδες πιάτα ανά περιοχή. Πέντε μαγείρους θα 'χει κι εξήντα μαθητάδες (και τετρακόσια σήμαντρα κι εξηνταδυό καμπάνες). "Πώς το καταφέρνουν και μαγειρεύουν τόσα φαγητά για τους τρεις και τον κούκο που έχουν για πελάτες;"

Και ήρθε η ώρα της τουαλέτας. Είναι γνωστό πως τα δύσκολα προβλήματα τέτοιες ώρες λύνονται, αυτή τη φορά όμως όχι με τη σκέψη, αλλά με την παρατήρηση. Περνώντας δίπλα απ' την κουζίνα είδα καμμιά δεκαριά λεκάνες, άλλη με βρασμένο άσπρο ρύζι, άλλη με κίτρινο, άλλη με το τάδε λαχανικό, άλλη με το δείνα ζυμαρικό. Τελικά τα πεντακόσια πιάτα του καταλόγου γίνονταν μ' αυτά (και με λίγες έτοιμες σάλτσες), όπως όλα τα υλικά γίνονται με τα ίδια λίγα στοιχειώδη σωματίδια.

Είναι ένα κανάλι που έχει καμμιά δεκαριά δημοσιογράφους, απ' αυτούς που η πιάτσα τους θεωρεί πετυχημένους. Καθένας τους κάνει μια εκπομπή και καλεί τους υπόλοιπους, από έναν ως εννιά. Οι των θετικών επιστημών μπορούν αν επιθυμούν να υπολογίσουν πόσες εκπομπές διαφορετικού οικοδεσπότη και συνθέσεων καλεσμένων μπορούν να κάνουν, αλλά ας φανούμε οικονόμοι (στο πνεύμα των ημερών) κι ας θεωρήσουμε διαφορετικές μόνο τις εκπομπές με διαφορετικό οικοδεσπότη. Οι ίδιοι μάλιστα γράφουν κι εφημερίδες. Και ρωτάω: Δέκα νοματέοι πόσα διαφορετικά πιάτα μπορούν τέλος πάντων να επινοήσουν, πόσες ενδιαφέρουσες ιδέες μπορεί ο καθένας τους να 'χει την ίδια μέρα και σε πόσους συνδυασμούς διαφορετικού (δήθεν) ερωτώντος κι ερωτώμενου μπορούν να τις παρουσιάσουν;

Comments

Popular posts from this blog

Ένας ιστορικός πίνακας γεμάτος σημαίες

Το έγκλημα στο Οριάν Εξπρές

Ταξίδι με το οχηματαγωγό κατά το σωτήριον έτος 2023