ελληνική οργάνωση

Σήμερα διαβάζω πρωί πρωί τον εξής τίτλο "ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων στο δημόσιο μέχρι το 2014". Δε μπόρεσα να μη σκάσω στα γέλια, ειδικά μετά από ένα χθεσινό γεγονός που περιγράφω στη συνέχεια.

Παίρνω ένα email με το εξής ερώτημα: "Αυτή η ανάρτηση κτηματογράφησης που ανακοινώθηκε ποιες περιοχές της Σάμου πιάνει;" Ο ερωτών είχε διαβάσει σε εφημερίδα μια ανακοίνωση, όπου η περιοχή ήταν γραμμένη τελείως λάθος (αλλά σήμερα το πρωί έχει γίνει διόρθωση με copy-paste απ' το κτηματολόγιο, προς τιμήν τους, αλλά όπως θα δείτε αυτό δεν ήταν αρκετό). Μπαίνω στο κτηματολόγιο, όπου αναφέρεται η εξής περιοχή: "Δ. Κοινότητα Σάμου της Δημοτικής Ενότητας Βαθέως Σάμου" (με ωμέγα). Ωστόσο μετά από λίγο ξέθαψα τη σχετική απόφαση με full path: "της Δημοτικής Κοινότητας Σαμίων < της Δημοτικής Ενότητας Βαθέος < του Δήμου Σάμου < της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου < της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου” (ευτυχώς εδώ "Βαθέος" με όμικρον). Τα διαχωριστικά "<" είναι δικά μου. Πλην όμως αναφέρεται η "κοινότητα Σαμίων" που καθόλου δεν είναι προφανές ότι είναι το ίδιο με την "κοινότητα Σάμου". 

Ωραία, σκέφτομαι, το θέμα έχει βάθος, ευκαιρία να μάθουμε τη διοικητική διαίρεση του νησιού. Τώρα είμαστε στον Καλλικράτη, πριν ήταν ο Καποδίστριας, πολύ νερό έτρεξε στο αυλάκι. Οι παλιοί "πολιτικοί" χάρτες (οι άλλοι με τα βουνά ήταν οι "γεωφυσικοί") θα έπρεπε να έχουν ξανατυπωθεί, αλλά τώρα πια βγαίνουν μόνο τουριστικοί με τις παραλίες.

Πού θα κοιτάξει λογικά ο πολίτης που έχει "ικανότητα χειρισμού υπολογιστή" αν οχι σε κάποια "επίσημη" σελίδα σχετικής κρατικής υπηρεσίας; Ψάχνοντας, ψάχνοντας, ψάχνοντας κάτι βρήκα, αλλά πριν προλάβω να διαβάσω τη έγραφε η ιστοσελίδα ωπ ξεπηδάει ένα παραθύρι λέγοντας πως η νέα σωστή ιστοσελίδα είναι http://www.pvaigaiou.gov.gr (το redirect μάλλον δεν τους είναι γνωστό ακόμη). Κάνω copy paste τη διεύθυνση και με βγάζει κάπου με όλα τα νησιά του βορείου Αιγαίου. Ευτυχώς αναφέρεται και ο Δήμος Βαθέος Σάμου (καλώς με όμικρον) ως υποδιαίρεση του Δήμου Σάμου, όπου υπάρχει και σχετικός σύνδεσμος. Τον χτυπάω και με βγάζει στη σελίδα http://www.samos.gov.gr, όπου περιμένω πως θα βρω το υπόλοιπο του full path που αναγράφεται στην απόφαση, μιας και είμαστε ακόμη κάπου στη μέση του.

Εκεί ο δήμος μας καλωσορίζει, είδα και τη σημαία της Ε.Ε., τις προσκλήσεις του δημοτικού συμβουλίου, τα ονόματα δημάρχου και συμβούλων και κάπου στα "γενικά στοιχεία ΟΤΑ" πως υπάρχουν οχτώ δήμοι και είκοσι εννιά κοινότητες, αλλά ποιες είναι; Ψάχνω στις "υπηρεσίες", στον τηλεφωνικό κατάλογο, στις "συχνές ερωτήσεις", αλλά φαίνεται ότι κανείς δε ρώτησε ποτέ ποια είναι η διοικητική διαίρεση της περιοχής, παρ' όλο που έχουν μπει στην ιστοσελίδα μέχρι τώρα που τα γράφω αυτά 1053293 επισκέπτες. Μπορεί να είναι μια πληροφορία καλά κρυμμένη που δεν τη βρίσκω από αβλεψία ή βλακεία, δεν ξέρω πια τι να πω.

Λέω, μπορεί να τα γράφει το ΦΕΚ του Καλλικράτη. Το κατεβάζω κι αυτό, αλλά το μόνο που γράφει είναι ότι η Σάμος είναι πια ολόκληρη ένας δήμος. Εμ, σκέφτομαι, φυσικό, έτσι που ερημώθηκαν τα καημένα τα νησιά. Τώρα βέβαια, η περαιτέρω διαίρεση κάπου θα είναι κρυμμένη σε κάποιο χαρτί, σε κάποια απόφαση, αλλά πόσο να συνεχίσω πια αυτές τις έρευνες; Δηλαδή ο πολίτης πρέπει να είναι ειδικές σε forensic investigation;

Θα μου πεις, ο πολίτης τα μαθαίνει αυτά με την παλιά καλή μέθοδο, "ρωτώντας πας στην Πόλη".

Τελικά κάποιοι καλοί ανώνυμοι άνθρωποι έγραψαν τη διαίρεση στην ελληνική Wikipedia. Υπάρχει η διαίρεση κατά Καποδίστρια, κατά Καλλικράτη και ό,τι άλλο θέλετε. Όμως η Wikipedia γράφεται από εθελοντές (στους οποίους ανήκω κι εγώ), και δεν αποτελεί επίσημη πηγή πληροφόρησης για τα κρατικά ζητήματα, υποθέτω. Κάποιοι πολίτες μπάλωσαν πάλι την αδυναμία του κράτους να κάνει τη δουλειά του. Μπράβο τους, αλλά "μπράβο" και στο "κράτος".


Comments

Popular posts from this blog

Ένας ιστορικός πίνακας γεμάτος σημαίες

Το έγκλημα στο Οριάν Εξπρές

Ταξίδι με το οχηματαγωγό κατά το σωτήριον έτος 2023