Έξυπνα ρολόγια, θερμόμετρα και άλλα

Είχα για χρόνια κρεμασμένα ένα θερμόμετρο έξω από μια μπαλκονόπορτα. Είναι ο προφανής τρόπος να δεις τη θερμοκρασία και να ρυθμίσεις το ντύσιμό σου πριν βγεις, ή απλώς να ικανοποιήσεις την περιέργειά σου. Κάμποσοι άνθρωποι γοητεύονται απ' τον καιρό, στήνουν μετεωρολογικούς σταθμούς ολόκληρους. Ένας θείος μου κρατάει ημερολόγιο μόνο και μόνο καταγράφοντας τον καιρό. Ίσως κάποια μέρα το μελετήσει η μετεωρολογική υπηρεσία.

Εν πάση περιπτώσει το θερμόμετρο ήταν εκτεθειμένο στον καιρό. Κάθε δεκαετία χρειαζόταν αλλαγή. Την τελευταία φορά που έσπασε, πριν λίγους μήνες, έψαξα κάμποσο να βρω κατάστημα που να πουλάει τέτοια προϊόντα, ίσως είναι κάπου στα είδη σπιτιού, αλλά χρειάζεται πολύ περισσότερο ψάξιμο από παλιότερα. Το κινητό σκότωσε και τα θερμόμετρα, θα 'λεγε κάποιος, γιατί αρκεί να δεις τον "τοπικό καιρό" σε κάποια απ' τις πολλές εφαρμογές που προσφέρονται. Ψάξε ψάξε είδα αν θέλεις σώνει και καλά το δικό σου θερμόμετρο πολλοί πουλάνε ένα "ψηφιακό θερμόμετρο", το βάζεις έξω απ' το παράθυρό σου και το συνδέεις μέσω WiFi με αντίστοιχη εφαρμογή στο κινητό σου. Ύστερα, μπορείς να συνεισφέρεις στη γενική καταγραφή θερμοκρασιών μαζί με άλλους που έχουν την ίδια τρέλλα και να σχηματισθεί ένας χάρτης. Ή, όταν φτάσεις σ' αυτό το σημείο, να αρκεστείς στις καταγραφές που κάνουν άλλοι στη γειτονιά σου. Φυσικά υπάρχουν τα κατάλληλα apps και γι' αυτό. Αλλά τελικά σου παίρνει λιγότερη ή περισσότερη ώρα για να δεις τη θερμοκρασία; Χώρια την ώρα να στήσεις όλη αυτή την υποδομή.

Ένα πολύ πιο της μόδας αντικείμενο έχει γίνει το smart watch. Έχουμε ένα κινητό αρκετά μικρό για να το κουβαλάμε και να βασανιζόμαστε χωρίς να ξεχνιόμαστε από όσους και όσα μας κυνηγούν, αλλά όχι, τώρα πρέπει να έχουμε κάτι ακόμη πιο μικρό. Φυσικά περί ορέξεως κολοκυθόπιττα, αλλά έχοντας δοκιμάσει σχεδόν όλες τις κατηγορίες από σχετικά προϊόντα και πιθανές χρήσεις (λόγω της δουλειάς μου εν μέρει), και για αρκετό χρόνο, κατέληξα στο παλιό μηχανικό ρολόι, αυτό που κινείται με τεχνολογία τριών και παραπάνω αιώνων. Αντίθετα, κατέληξα στο ότι ένα "έξυπνο ρολόι" (της σημερινής, εννοείται, τεχνολογίας και αντίληψης) εξυπηρετεί μόνο για να σε ειδοποιεί σιωπηλά για κλήσεις στο κινητό. Δηλαδή σε δυο περιπτώσεις μπορεί να χρησιμεύει σε κάποιον, αν παρακολουθεί συχνά meeting και δε θέλει να βάζει πάνω στο τραπέζι το κινητό του επειδή είναι μυστικός πράκτορας ή απλώς μυστικοπαθής, ή αν έχει παράλληλες σχέσεις και δε θέλει να χάνει κλήσεις και μηνύματα χωρίς να γίνεται αντιληπτός.

Το ηλεκτρονικό ρολόι, που είναι μαζί μας μερικές δεκαετίες τώρα, είναι μια χαρά, αλλά τελειώνει η μπαταρία του, μερικές φορές τις πιο άβολες στιγμές (και γεμίζει το περιβάλλον με μη εύκολα ανακυκλώσιμες μπαταρίες). Αντίθετα ένα μηχανικό ρολόι κρατάει δεκαετίες, είναι απίθανο να χρειαστείς πάνω από δύο σε όλη σου τη ζωή αν δεν είσαι συλλέκτης, μπορείς να το παρατήσεις στο συρτάρι μέρες ή χρόνια και να το ξαναβάλεις μπροστά όποτε σου καπνίσει, κι αν είσαι σχολαστικός μπορεί να του κάνεις ένα σέρβις στα είκοσι χρόνια, ή και όχι γιατί αυτό μάλλον πάλι θα δουλεύει. Μπορείς επίσης να το βασανίζεις στα κρύα, στις ζέστες και στα σπορ. Μπορείς να το θαυμάζεις σαν αντικείμενο που έρχεται από προηγούμενους αιώνες, ενώ κάνει τη δουλειά καλύτερα από τα τωρινά. Τέλος, δεν είναι καθόλου απαραίτητο να πάρεις ένα ακριβό μοντέλο, γιατί σήμερα υπάρχουν εξαίρετα μηχανικά μοντέλα στην τιμή των 100-200 Ευρώ, που έχουν φτάσει σ' αυτήν την τιμή εξ αιτίας κυρίως της μόδας των έξυπνων ρολογιών.

Γιατί τα λέω όλα αυτά; Υποτίθεται ότι προχωράμε προς τον κόσμο των έξυπνων αντικειμένων (smart objects, Internet of Things και τα παρόμοια). Φαίνεται όμως πως δεν έχουμε ιδέα πώς να δημιουργήσουμε τέτοια αντικείμενα που να κάνουν μια δουλειά καλύτερα απ' τα παλιά και δοκιμασμένα. Τα τελευταία είναι συχνά αποτέλεσμα εξέλιξης αιώνων, δοκιμών πάνω σε δοκιμές, επικράτησης των καλύτερων, κατά κάποιο τρόπο Δαρβίνειας εξέλιξης. Χρειάζεται πολλή εξυπνάδα, και πολλές δοκιμασίες, για να σχεδιάσεις ένα πραγματικά έξυπνο αντικείμενο.

Comments

Popular posts from this blog

Ένας ιστορικός πίνακας γεμάτος σημαίες

Το έγκλημα στο Οριάν Εξπρές

Ταξίδι με το οχηματαγωγό κατά το σωτήριον έτος 2023